Thursday, March 7, 2013

Indian Twisted Meatball Sub


It may sound strange to you if I say garam masala - a famous Indian spice - works in Italian style meatballs, but I am not kidding.  It works very well and although I call this dish Indian twisted, it has not got a curry flavour.

Garam masala is one of my secret cooking weapons, specially when I cook dishes using ground meat such as hamburgers, meatloaves and meatballs.

In this recipe, together with garam masala I used Lee & Perrins Worcestershire sauce, which is also another of my favourite seasonings.  The pair gave the dish a deliciously rich flavour.  I call them the Indian and British umamis, respectively.

This is one of our home's easy evening meals, but thanks to the two umamis, very delicious and makes my husband say "Wow!".


Ingredients for 8
(tomato sauce)
1 tablespoon olive oil
1 medium sized onion, chopped
2 garlic clove, chopped
1 can tomato
1 cup chicken stock
1 tablespoon tomato paste
1 pack (0.75 oz ) basil leaves, chopped
1 bay leaf
salt & black pepper to taste

(meatballs)
2 tablespoons olive oil
1 medium sized onion, finely chopped
2 cloves garlic, finely chopped
3 tablespoons pale dry sherry
1 lb Italian hot sausage meat (decased if you use Italian sausage)
1 egg
1/2 cup Japanese style bread crumbs (panko) soaked with 3 tablespoons milk
3 tablespoons chopped parsley
1 teaspoon dried Italian herb mix
1 teaspoon garam masala
1 tablespoon tomato paste
1 tablespoon Lee & Perrins Worcestershire sauce
salt & black pepper to taste

(other)
8 top sliced hotdog buns (New England style)
2 oz good quality matured Cheddar cheese, shredded


Instructions
To make the tomato sauce, heat the olive oil in a small pan and cook the onion and garlic for 5 - 6 minutes on a gentle heat.

Empty the can of tomato to the pan, add the chicken stock and after increasing the heat, bring to a boil.  Add the tomato paste, chopped basil leaves and bay leaf and season with salt and black pepper.  Cover, reduce the heat and cook for 15 - 20 minutes.

Discard the bay leaf and with a hand blender or mixer blend the tomato sauce until smooth.  Set aside.

To make the meatballs heat half of the olive oil in a frying pan and cook the onion for 6 - 7 minutes or until the volume reduces by half.  Add the garlic and cook for a further 1 minute.  Add the sherry and cook until the liquid evaporates completely.  Transfer the onion mixture to a plate and cool to  room temperature.

In a large mixing bowl, place the onion mixture and all of the other meatball ingredients.  With your hand, knead well until the mixture becomes stickier.  Divide the mixture into 32 equally sized meat balls.

In a large frying pan, heat the rest of the olive oil at a medium heat and lay out the meatballs in a single layer.  Put on the lid and cover for 5 minutes.  Turn the meatballs and keep covered for a further 3 minutes.  Transfer the meatballs to some kitchen towel to drain the excess fat and wipe down the frying pan.

Add the tomato sauce to the frying pan and bring to a boil.  Return the meatballs, cover, reduce the heat and cook for 15 - 20 minutes.

Remove the lid, increase the heat, and cook, occasionally stirring for a further 15 - 20 minutes until the sauce is reduced and thickened.

Pre-heat the oven to 400F.  Fill each hotdog bun with 4 meat balls and enough tomato sauce.  Place them on a casserole dish next to each other.  Evenly top with the cheese over the hotdogs and cook in the oven for 15 minutes.


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Below is the Japanese version of the recipe.  If you would like to read this recipe in Japanese with pictures covering every step, please click HERE.

Bon appetit!

<材料 ホットドッグ8つ分>
(トマトソース)
オリーブオイル...適宜
たまねぎ、細かく刻む...中1個
にんにく、スライス...2かけ
缶入りトマト...1缶
チキンストック、顆粒または固形の素をパッケージの分量通り湯に溶いたもの...240ml
トマトペースト...大さじ
バジルの葉、細かく刻む...1パック(0.75oz=21g入)
ローレル...1葉
塩ブラックペッパー...適宜


(肉種)
オリーブオイル...適宜
たまねぎ、極力細かくみじん切り...中1個
にんにく、極力細かくみじん切り...2かけ
シェリー酒または白ワイン...大さじ3
ホットイタリアン生ソーセージ...5本(約450g)
卵...1個
パン粉、牛乳大さじ3でふやかしておく...1/2カップ
パセリのみじん切り...大さじ3
イタリアンドライハーブミックス...小さじ1
ガラムマサラ...小さじ1
トマトペースト...大さじ1
リー&ペリンウスターシャーソース...大さじ1
塩ブラックペッパー...適宜


(その他)
ホットドッグバング...8本
細切りチーズ...適宜



<作り方>
1.小鍋にオリーブオイルを熱したまねぎを4、5分炒める。にんにくを加え更に1、2分炒める。

2.1にトマトとストックを加える。煮立ったらトマトペースト、バジル、ローレルを加え、塩ブラックペッパーで軽く味を調え、火を弱めて蓋をし15~20分煮る。

3.2からローレルを取り除き処分する。ハンドブレンダーかミキサーで攪拌し、スムーズなトマトソースに仕上げる。

 4.フライパンにオリーブオイルを熱したまねぎを炒める。6~7分炒めてたまねぎのボリュームがほぼ半分近くになったら、にんにくを加えて更に1、2分炒める。

5.4にシェリー酒を加え、水分がなくなるまで煮詰める。火から下ろし、皿の上に広げて完全に冷ます。 

6.ソーセージの薄皮をめくる。皮は処分。 

7.5、6、その他の肉種の材料をボウルに入れ、手で粘りがでるまでしっかり練る。(豚ミンチを使用する場合はこのボウルに、フェネルシード、パプリカ、お好みの辛さに合わせたチリパウダーかケイエンペッパーを加える。) 

8.7を32等分し、ミートボールに形成する。

9.フライパンにオリーブオイルを熱し、8を並べ、蓋をして4、5分焼く。 

0.9の上下を返し、再び蓋をして更に3、4分焼く。

11.ミートボールを一旦ペーパーの上に取り出し余分な脂を取り除く。同時にフライパンの汚れをペーパーで綺麗に拭き取り、3のトマトソースを注ぎいれて煮立てる。 

2.ソースが煮立ったらミートボールを戻し、火を弱めて蓋をし15分程度煮る。 

3.12の蓋を取り、火を少し強め、時々かき混ぜながら、水分を飛ばしトマトソースにとろみをつける。(約15分) 

4.ホットドッグバンズの上面の中心に、縦に切り込みを入れる。 

15.ミートボールを4個ずつバンズに詰め、フライパンの底に残ったソースをかけて、チーズをまぶし、200度で予熱を済ませたオーブンで約15分焼く。

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